Zmień swoje przyzwyczajenia, nie wyrzucaj do śmieci jedzenia

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
22 maja 2017

jedzeniePod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenia ilości odpadów spożywczych  znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.

W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą  produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności, oraz ziemiopłody.

 

Lista punktów do których można przekazywać produkty, a także wykaz produktów znajdują się poniżej.

WYKAZ PUNKTÓW DO KTÓRYCH MOŻNA PRZEKAZAĆ PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE

 

Lp.

Miejscowość

Nazwa i adres punktu

Telefon

E-mail

1.

Przemyśl

Centrum Charytatywne Caritas,
ul. Kapitulna 1,
37-700 Przemyśl

16 676 90 60

przemysl@caritas.pl

2.

Krosno

Centrum Medyczno-Charytatywne, ul. Grodzka 45a, 38-400 Krosno

69 59 30 784

mzarzyczny1@wp.pl

3.

Zboiska k. Sanoka

Ośrodek rekolekcyjno-wypoczynkowy, Zboiska 33
38-505 Bukowsko

698 650 955

 

4.

Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie Centrum Charytatywne Caritas,
ul. Wincentego Pola,
38-700 Ustrzyki Dolne

13 461 38 40

 

5.

Łańcut

Świetlica środowiskowa przy Parafii Farnej w Łańcucie,
ul. Farna 20, 37-100 Łańcut

17 225 28 73

 

6.

Leżajsk

Oddział Caritas, ul. Jarosławska 4, 37-300 Leżajsk

17 240 24 01

17 240 24 02

 

7.

Wysoka k. Łańcuta

Niepubliczny Ośrodek Rewalidacyjno-Wychowawczy Caritas, Wysoka 49
37-100 Łańcut

17 225 80 55

kontakt@osrodekwysoka.pl

8.

Kąkolówka k. Błażowej

Dom Pomocy Społecznej, Kąkolówka 468,
36-030 Błażowa

17 229 79 27

 

9.

Rzeszów

Caritas Diecezji Rzeszowskiej
 i Rzeszowskie Towarzystwo Pomocy i. św. Brata Alberta,
ul. Jana Styki 21, 35-006 Rzeszów

17 852 53 43

albertrzeszow@pro.onet.pl
biuro@bratalbert.rzeszow.pl
albertwolontariat@wp.pl

10

Jasło

Kuchnia Caritas, ul. Za Bursa 1a, 38-200 Jasło

13 446 56 02

caritas.jaslo@wp.pl    

11.

Kolbuszowa

Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas, ul. Tyszkiewiczów 3,
36-100 Kolbuszowa

17 227 58 78


wtzkolbuszowa@op.pl

 

12.

Ropczyce

Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas i Stacja Opieki Caritas,
ul. Mickiewicza 59,
39-100 Ropczyce

17 221 83 39

wtzcropczyce@rzeszow.nq.pl

13.

Rudnik nad Sanem

Ośrodek Interwencji Kryzysowej
ul. Rzeszowska 35,
37-420 Rudnik nad Sanem

737 837 580

785 270 035

oikrudnikns@wp.pl

14.

Tarnobrzeg

Świetlica Socjoterapeutyczna Parafii Chrystusa Króla Aleja Niepodległości 9,  
39-400 Tarnobrzeg

 

15 822 43 22

 

15.

Tarnobrzeg

Dom Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej  Intelektualnie, ul. Sienkiewicza 211

39-400 Tarnobrzeg

15 822 29 43

 

16.

Tarnobrzeg

Placówka Opiekuńczo - Wychowawcza ul. Św. Barbary 1,

39-400 Tarnobrzeg

15 822 19 51

 665 247690

 

17.

Skopanie

Centrum Opieki Nad Dzieckiem,
ul. Leśna 2/3, 39-451 Skopanie,

37-400 Nisko

794 790 305

 

18.

Nisko

Chorągiew Podkarpacka Hufiec Nisko im. Szarych Szeregów,
 ul. Tysiąclecia 12A

37-400 Nisko

602 646 221

nisko@zhp.pl

19.

Dębica

Parafia Miłosierdzi Bożego,
ul. Mickiewicza 2, 39-200 Dębica

14 681 24 01

 

20.

Dębica

Parafia MB Anielskiej,
 ul. Chopina 2, 39-200 Dębica

14 670 30 47

 

21.

Dębica

Towarzystwo Pomocy im. Świętego Brata Alberta w Dębicy,

ul. Słoneczna 1, 39-200 Dębica

14 670 44 71

debica@tpba.pl

22.

Mielec

Parafia MBNP, ul. ks. Arczewskiego 1, 39-300 Mielec

17 586 22 62

 

23

Mielec

Parafia św. Mateusza, ul. ks. Romana Sitki 3, 39-300 Mielec

17 586 22 28

 

 

Wykaz produktów, które można przekazać do punktu zbierania

Wykaz nie dotyczy produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie domowym

 

Przekazywana żywność winna znajdować się w opakowaniach jednostkowych, nienaruszonych z nieprzekroczonym terminem ważności.

 

  1. cukier,
  2. mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.)
  3. makaron,
  4. ryż,
  5. płatki różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp )
  6. kasza różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.)
  7. kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa)
  8. herbata różne rodzaje (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.)
  9. zioła suszone (w opakowaniach),
  10. sól,
  11. groszek konserwowy,
  12. kukurydza konserwowa,
  13. papryka konserwowa,
  14. ogórki kiszone i marynowane,
  15. ketchup,
  16. musztarda,
  17. olej i oliwa z oliwek,
  18. konserwy mięsne sterylizowane,
  19. konserwy rybne,
  20. warzywa i przetwory warzywne konserwowane (w słoikach lub puszkach),
  21. zupy w proszku,
  22. zupki typu „chińskie”,
  23. przyprawa do zup w płynie lub proszku (typu vegeta)
  24. przyprawy suszone
  25. kostki rosołowe,
  26. kakao rozpuszczalne,
  27. sosy w proszku
  28. galaretki,
  29. budyń,
  30. żelatyna
  31. kisiel,
  32. czekolady różne smaki,
  33. słodycze
  34. pieczywo trwałe
  35. suchy groch i sucha fasola
  36. miód,
  37. majonez,
  38. dżemy, powidła, marmolady
  39. chrzan w słoikach
  40. warzywa suszone
  41. owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
  42. kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach
  43. mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT
  44. napoje, soki, wody mineralne
  45. sery, jogurt w opakowaniach jednostkowych  przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu

 

 

Ponadto można przekazać warzywa i owoce  surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia .

Autor: Tomasz Śmigiel

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2017-05-22
Data publikacji:2017-05-22
Osoba sporządzająca dokument:Tomasz Śmigiel
Osoba wprowadzająca dokument:
Liczba odwiedzin:443