GMINA DOMARADZ

Zmień swoje przyzwyczajenia, nie wyrzucaj do śmieci jedzenia

22 maja 2017

jedzeniePod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenia ilości odpadów spożywczych  znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.

W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą  produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności, oraz ziemiopłody.

 

Lista punktów do których można przekazywać produkty, a także wykaz produktów znajdują się poniżej.

WYKAZ PUNKTÓW DO KTÓRYCH MOŻNA PRZEKAZAĆ PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE

 

Lp.

Miejscowość

Nazwa i adres punktu

Telefon

E-mail

1.

Przemyśl

Centrum Charytatywne Caritas,
ul. Kapitulna 1,
37-700 Przemyśl

16 676 90 60

przemysl@caritas.pl

2.

Krosno

Centrum Medyczno-Charytatywne, ul. Grodzka 45a, 38-400 Krosno

69 59 30 784

mzarzyczny1@wp.pl

3.

Zboiska k. Sanoka

Ośrodek rekolekcyjno-wypoczynkowy, Zboiska 33
38-505 Bukowsko

698 650 955

 

4.

Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie Centrum Charytatywne Caritas,
ul. Wincentego Pola,
38-700 Ustrzyki Dolne

13 461 38 40

 

5.

Łańcut

Świetlica środowiskowa przy Parafii Farnej w Łańcucie,
ul. Farna 20, 37-100 Łańcut

17 225 28 73

 

6.

Leżajsk

Oddział Caritas, ul. Jarosławska 4, 37-300 Leżajsk

17 240 24 01

17 240 24 02

 

7.

Wysoka k. Łańcuta

Niepubliczny Ośrodek Rewalidacyjno-Wychowawczy Caritas, Wysoka 49
37-100 Łańcut

17 225 80 55

kontakt@osrodekwysoka.pl

8.

Kąkolówka k. Błażowej

Dom Pomocy Społecznej, Kąkolówka 468,
36-030 Błażowa

17 229 79 27

 

9.

Rzeszów

Caritas Diecezji Rzeszowskiej
 i Rzeszowskie Towarzystwo Pomocy i. św. Brata Alberta,
ul. Jana Styki 21, 35-006 Rzeszów

17 852 53 43

albertrzeszow@pro.onet.pl
biuro@bratalbert.rzeszow.pl
albertwolontariat@wp.pl

10

Jasło

Kuchnia Caritas, ul. Za Bursa 1a, 38-200 Jasło

13 446 56 02

caritas.jaslo@wp.pl    

11.

Kolbuszowa

Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas, ul. Tyszkiewiczów 3,
36-100 Kolbuszowa

17 227 58 78


wtzkolbuszowa@op.pl

 

12.

Ropczyce

Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas i Stacja Opieki Caritas,
ul. Mickiewicza 59,
39-100 Ropczyce

17 221 83 39

wtzcropczyce@rzeszow.nq.pl

13.

Rudnik nad Sanem

Ośrodek Interwencji Kryzysowej
ul. Rzeszowska 35,
37-420 Rudnik nad Sanem

737 837 580

785 270 035

oikrudnikns@wp.pl

14.

Tarnobrzeg

Świetlica Socjoterapeutyczna Parafii Chrystusa Króla Aleja Niepodległości 9,  
39-400 Tarnobrzeg

 

15 822 43 22

 

15.

Tarnobrzeg

Dom Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej  Intelektualnie, ul. Sienkiewicza 211

39-400 Tarnobrzeg

15 822 29 43

 

16.

Tarnobrzeg

Placówka Opiekuńczo - Wychowawcza ul. Św. Barbary 1,

39-400 Tarnobrzeg

15 822 19 51

 665 247690

 

17.

Skopanie

Centrum Opieki Nad Dzieckiem,
ul. Leśna 2/3, 39-451 Skopanie,

37-400 Nisko

794 790 305

 

18.

Nisko

Chorągiew Podkarpacka Hufiec Nisko im. Szarych Szeregów,
 ul. Tysiąclecia 12A

37-400 Nisko

602 646 221

nisko@zhp.pl

19.

Dębica

Parafia Miłosierdzi Bożego,
ul. Mickiewicza 2, 39-200 Dębica

14 681 24 01

 

20.

Dębica

Parafia MB Anielskiej,
 ul. Chopina 2, 39-200 Dębica

14 670 30 47

 

21.

Dębica

Towarzystwo Pomocy im. Świętego Brata Alberta w Dębicy,

ul. Słoneczna 1, 39-200 Dębica

14 670 44 71

debica@tpba.pl

22.

Mielec

Parafia MBNP, ul. ks. Arczewskiego 1, 39-300 Mielec

17 586 22 62

 

23

Mielec

Parafia św. Mateusza, ul. ks. Romana Sitki 3, 39-300 Mielec

17 586 22 28

 

 

Wykaz produktów, które można przekazać do punktu zbierania

Wykaz nie dotyczy produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie domowym

 

Przekazywana żywność winna znajdować się w opakowaniach jednostkowych, nienaruszonych z nieprzekroczonym terminem ważności.

 

  1. cukier,
  2. mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.)
  3. makaron,
  4. ryż,
  5. płatki różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp )
  6. kasza różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.)
  7. kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa)
  8. herbata różne rodzaje (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.)
  9. zioła suszone (w opakowaniach),
  10. sól,
  11. groszek konserwowy,
  12. kukurydza konserwowa,
  13. papryka konserwowa,
  14. ogórki kiszone i marynowane,
  15. ketchup,
  16. musztarda,
  17. olej i oliwa z oliwek,
  18. konserwy mięsne sterylizowane,
  19. konserwy rybne,
  20. warzywa i przetwory warzywne konserwowane (w słoikach lub puszkach),
  21. zupy w proszku,
  22. zupki typu „chińskie”,
  23. przyprawa do zup w płynie lub proszku (typu vegeta)
  24. przyprawy suszone
  25. kostki rosołowe,
  26. kakao rozpuszczalne,
  27. sosy w proszku
  28. galaretki,
  29. budyń,
  30. żelatyna
  31. kisiel,
  32. czekolady różne smaki,
  33. słodycze
  34. pieczywo trwałe
  35. suchy groch i sucha fasola
  36. miód,
  37. majonez,
  38. dżemy, powidła, marmolady
  39. chrzan w słoikach
  40. warzywa suszone
  41. owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
  42. kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach
  43. mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT
  44. napoje, soki, wody mineralne
  45. sery, jogurt w opakowaniach jednostkowych  przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu

 

 

Ponadto można przekazać warzywa i owoce  surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia .

Autor: Tomasz Śmigiel

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2017-05-22
Data publikacji:2017-05-22
Osoba sporządzająca dokument:Tomasz Śmigiel
Osoba wprowadzająca dokument:
Liczba odwiedzin:2033