GMINA DOMARADZ
Zmień swoje przyzwyczajenia, nie wyrzucaj do śmieci jedzenia
Pod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenia ilości odpadów spożywczych znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.
W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności, oraz ziemiopłody.
Lista punktów do których można przekazywać produkty, a także wykaz produktów znajdują się poniżej.
WYKAZ PUNKTÓW DO KTÓRYCH MOŻNA PRZEKAZAĆ PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE
Lp. |
Miejscowość |
Nazwa i adres punktu |
Telefon |
|
1. |
Przemyśl |
Centrum Charytatywne Caritas, |
16 676 90 60 |
|
2. |
Krosno |
Centrum Medyczno-Charytatywne, ul. Grodzka 45a, 38-400 Krosno |
69 59 30 784 |
|
3. |
Zboiska k. Sanoka |
Ośrodek rekolekcyjno-wypoczynkowy, Zboiska 33 |
698 650 955 |
|
4. |
Ustrzyki Dolne |
Bieszczadzkie Centrum Charytatywne Caritas, |
13 461 38 40 |
|
5. |
Łańcut |
Świetlica środowiskowa przy Parafii Farnej w Łańcucie, |
17 225 28 73 |
|
6. |
Leżajsk |
Oddział Caritas, ul. Jarosławska 4, 37-300 Leżajsk |
17 240 24 01 17 240 24 02 |
|
7. |
Wysoka k. Łańcuta |
Niepubliczny Ośrodek Rewalidacyjno-Wychowawczy Caritas, Wysoka 49 |
17 225 80 55 |
|
8. |
Kąkolówka k. Błażowej |
Dom Pomocy Społecznej, Kąkolówka 468, |
17 229 79 27 |
|
9. |
Rzeszów |
Caritas Diecezji Rzeszowskiej |
17 852 53 43 |
albertrzeszow@pro.onet.pl |
10 |
Jasło |
Kuchnia Caritas, ul. Za Bursa 1a, 38-200 Jasło |
13 446 56 02 |
|
11. |
Kolbuszowa |
Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas, ul. Tyszkiewiczów 3, |
17 227 58 78 |
|
12. |
Ropczyce |
Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas i Stacja Opieki Caritas, |
17 221 83 39 |
wtzcropczyce@rzeszow.nq.pl |
13. |
Rudnik nad Sanem |
Ośrodek Interwencji Kryzysowej |
737 837 580 785 270 035 |
|
14. |
Tarnobrzeg |
Świetlica Socjoterapeutyczna Parafii Chrystusa Króla Aleja Niepodległości 9,
|
15 822 43 22 |
|
15. |
Tarnobrzeg |
Dom Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej Intelektualnie, ul. Sienkiewicza 211 39-400 Tarnobrzeg |
15 822 29 43 |
|
16. |
Tarnobrzeg |
Placówka Opiekuńczo - Wychowawcza ul. Św. Barbary 1, 39-400 Tarnobrzeg |
15 822 19 51 665 247690 |
|
17. |
Skopanie |
Centrum Opieki Nad Dzieckiem, 37-400 Nisko |
794 790 305 |
|
18. |
Nisko |
Chorągiew Podkarpacka Hufiec Nisko im. Szarych Szeregów, 37-400 Nisko |
602 646 221 |
|
19. |
Dębica |
Parafia Miłosierdzi Bożego, |
14 681 24 01 |
|
20. |
Dębica |
Parafia MB Anielskiej, |
14 670 30 47 |
|
21. |
Dębica |
Towarzystwo Pomocy im. Świętego Brata Alberta w Dębicy, ul. Słoneczna 1, 39-200 Dębica |
14 670 44 71 |
debica@tpba.pl |
22. |
Mielec |
Parafia MBNP, ul. ks. Arczewskiego 1, 39-300 Mielec |
17 586 22 62 |
|
23 |
Mielec |
Parafia św. Mateusza, ul. ks. Romana Sitki 3, 39-300 Mielec |
17 586 22 28 |
|
Wykaz produktów, które można przekazać do punktu zbierania
Wykaz nie dotyczy produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie domowym
Przekazywana żywność winna znajdować się w opakowaniach jednostkowych, nienaruszonych z nieprzekroczonym terminem ważności.
- cukier,
- mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.)
- makaron,
- ryż,
- płatki różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp )
- kasza różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.)
- kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa)
- herbata różne rodzaje (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.)
- zioła suszone (w opakowaniach),
- sól,
- groszek konserwowy,
- kukurydza konserwowa,
- papryka konserwowa,
- ogórki kiszone i marynowane,
- ketchup,
- musztarda,
- olej i oliwa z oliwek,
- konserwy mięsne sterylizowane,
- konserwy rybne,
- warzywa i przetwory warzywne konserwowane (w słoikach lub puszkach),
- zupy w proszku,
- zupki typu „chińskie”,
- przyprawa do zup w płynie lub proszku (typu vegeta)
- przyprawy suszone
- kostki rosołowe,
- kakao rozpuszczalne,
- sosy w proszku
- galaretki,
- budyń,
- żelatyna
- kisiel,
- czekolady różne smaki,
- słodycze
- pieczywo trwałe
- suchy groch i sucha fasola
- miód,
- majonez,
- dżemy, powidła, marmolady
- chrzan w słoikach
- warzywa suszone
- owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
- kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach
- mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT
- napoje, soki, wody mineralne
- sery, jogurt w opakowaniach jednostkowych przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu
Ponadto można przekazać warzywa i owoce surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia .
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2017-05-22 |
Data publikacji: | 2017-05-22 |
Osoba sporządzająca dokument: | Tomasz Śmigiel |
Osoba wprowadzająca dokument: | |
Liczba odwiedzin: | 2026 |